Ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου του Πανδραμινό Πρωτάθλημα Σκάκι 2019. Πρόκειται για μια διοργάνωση που αποτελεί παράδοση για τον νομό Δράμας και τηρείται ευλαβικά εδώ και 27 χρόνια. Την διοργάνωση ανέλαβε ο Σκακιστικός Όμιλος Δράμας, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στα σκακιστικά δρώμενα και διοργανώνει το σύνολο των σκακιστικών πρωταθλημάτων του νομού, σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Ένωση Σκακιστών Δράμας. Ο χώρος διεξαγωγής ήταν το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, το οποίο ευχαριστούμε για τη συνεχή του στήριξη και την παροχή χώρου και υπηρεσιών για χάρη της διοργάνωσης.

                Όσον αφορά την ίδια τη διοργάνωση, είχε αρκετές συμμετοχές και κυρίως από νεαρούς σκακιστές. Μιας και υπήρχε ένας όμιλος, αγωνίστηκαν από κοινού οι μεγάλοι με τους νεαρούς σκακιστές. Ως αποτέλεσμα οι διαμάχες εντός σκακιέρας ήταν σκληρές και πολύωρες, ενώ αποκτήθηκε μεγάλη εμπειρία, κυρίως από τους μικρότερους σκακιστές που δεν είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε τέτοιου είδους διοργανώσεις.

                Από τεχνικής άποψης, το πρωτάθλημα είχε 7 γύρους με χρόνο 1 ώρα και 30 λεπτά αρχικό χρόνο ανά παίκτη συν 30 δευτερόλεπτα προστιθέμενα ανά κίνηση. Το σύστημα ήταν ελβετικό και οι συμμετοχές 46. Διακρίσεις υπήρξαν φυσικά στη γενική κατάταξη, ενώ διακρίθηκαν και οι νεαροί σκακιστές και σκακίστριες με βάση την ηλικία.

Πρώτος στη γενική κατάταξη αναδείχτηκε ο Δεμιρτζόγλου Χρήστος με 7/7 πόντους, Δεύτερος ο Σαχινίδης Κωνσταντίνος με 6/7 και τρίτη η Κυριακίδου Χρύσα με 5,5/7.

Στις επιμέρους κατηγορίες 1ος κάτω των 8 ήταν ο Κιρμανίδης Βασίλης,2ος ο Μήτρου Δημήτριος και 3ος ο Θεοδωρίδης Νικόλαος ενώ 1ο κορίτσι η Πασχαλίδου Μαριάνθη.

Στην κατηγορία 1ος κάτω των 10 ήταν ο Σπανδωνίδης Βασίλης 2ος ο Γεωργιάδης Κωνσταντίνος, 3ος ο Σαχινίδης Σταύρος και 1ο κορίτσι η Κυριαζίδου Ευγενία.

Στην κατηγορία 1ος κάτω των 12 ήταν ο Καμπουριδης Πασχάλης 2ος ο Χατζηαθανασιαδης Κωνσταντίνος, 3ος ο Χατζηγεωργιαδης Ιωσήφ και 1ο κορίτσι η Θεοδωρίδου Ιωάννα.

Στην κατηγορία 1ος κάτω των 14 ήταν ο Πιστοφιδης Ιωάννης 2ος ο Παυλίδης Νίκος, 3ος ο Μήτρου Χρήστος και 1ο κορίτσι η Συλλα Δέσποινα.

Στην κατηγορία 1ος κάτω των 16 ήταν ο Κουγιουμτζης Ιορδανης 2ος ο Γεωργιαδης Δαβιδ, 3ος ο Κυριαζίδης Θεοφύλακτος και 1ο κορίτσι η Παυλίδου Μαγδαληνή.

Στην κατηγορία 1ος κάτω των 18 ήταν ο Μπουρουτζογλου Χρύσανθος 2ος ο Κωνσταντινίδης Μαυρουδής 3ος ο Χαλβατζής Βέργος και 1ο κορίτσι η Πιστοφιδου Ευσταθια.

Επίσης, στις 5 του μηνός, μετά την απονομή των κυπέλλων και μεταλλίων στους σκακιστές/τριες ακολούθησε κοπή της βασιλόπιτας και δόθηκαν σκακιστικά βιβλία στους 3 τυχερούς, δώρα του Σ.Ο. Δράμας.