Αθλημα; Ψυχαγωγία; Τέχνη; Επιστήμη;
Αν ήθελε κανείς να προσδιορίσει την ταυτότητα του σκακιού θα έπρεπε να το παρουσιάσει σαν ένα παιχνίδι που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μας να διασκεδάσουν. 
Θα έπρεπε όμως επίσης να το παρουσιάσει ως άθλημα που έχει έντονα τα στοιχεία του συναγωνισμού.
Θα μπορούσε τέλος να του προσδώσει χαρακτηριστικά τέχνης, με έντονα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά στοιχεία, με ισχυρό κοινωνικό ενδιαφέρον και με σημαντικότατη παιδαγωγική επιρροή.
Το σκάκι είναι λοιπόν όλα αυτά μαζί και ακόμα κάτι περισσότερο, είναι ...τρόπος ζωής!
Η ίδια η σκακιστική θεωρία αποτελεί μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που διδάσκει τον τρόπο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων, πάντα με βάση τις ικανότητές μας όπως έχουν καλλιεργηθεί με το σκάκι. Αυτός είναι και ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο που έμαθαν σκάκι δεν το εγκαταλείπουν.

 

Γιατί Σκάκι;

 

Γιατί πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν σκάκι;
Το σκάκι ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, ούτε πολυδάπανο εξοπλισμό, συμβάλλει με τον προσφορότερο τρόπο στην καλλιέργεια σημαντικών πνευματικών χαρακτηριστικών, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του ατόμου.
Σημαντικό του στοιχείο το γεγονός, ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και δεν αποκλείει κανένα παιδί εξ αιτίας του σωματότυπου ή του φύλλου του.

Τι προσφερει το Σκάκι στα παιδία μας;

Προωθεί γενικές ιδιότητες όπως:
-Την καλλιέργεια ηθικών αξιών (αποφασιστικότητα, επιμέλεια, τάξη, αυτοκριτική, αντικειμενικότητα).
- Την κοινωνική ένταξη (ομαδικότητα, ανάληψη ευθυνών, μετάδοση γνώσης και εμπειριών).
- Την ενίσχυση του αυτοελέγχου με αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιθετικότητας και της διάσπασης της προσοχής.
Αλλά και ειδικές ιδιότητες όπως:
- Την ανάπτυξη του ορθολογικού τρόπου σκέψης.
- Τη δημιουργική φαντασία, σε συνδυασμό με τρόπο ζωής ανοικτό σε κάθε είδους πολιτιστικά ερεθίσματα.
- Την βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων.
- Τη διάρκεια της πνευματικής συγκέντρωσης και απόδοσης έργου.
- Την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμού.
Ο νέος/α που ασχολείται με το σκάκι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει , είναι να προετοιμάζεται μεθοδικά και να αγωνίζεται για να πετύχει, στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις.
Ετσι σταδιακά μαθαίνει να διακρίνει τη διαφορά, ανάμεσα στην ικανοποίηση που αντλεί από το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης και πειθαρχημένης προετοιμασίας και στο να προσεγγίζει τις προβληματικές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ευκαιριακά και επιφανειακά.
Γιατί λοιπόν να μην δώσουμε στα παιδιά τη χαρά και τη δυνατότητα αυτή; Δεν την δικαιούνται;
Εξ άλλου η ένταξη σε ένα σύλλογο η παρακολούθηση των προπονήσεων, η συμμετοχή σε αγώνες, η δημιουργία φίλων είναι ένας τρόπος ζωής για το παιδί που αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του δημιουργικά και ευχάριστα σε ένα ιδανικό για παιδιά και νέους περιβάλλον , αφού ο σκακιστικός κόσμος αποτελείται από ανθρώπους καλλιεργημένους, με υψηλούς στόχους.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι οι σκακιστές/μαθητές που πετυχαίνουν διακρίσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, έχουν την προβλεπόμενη πριμοδότηση μορίων με βάση τον ισχύοντα νόμο για την εισαγωγή σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.